Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 22 iulie 2010

Barfa - un alt mod de a ucide


" Ma numesc Barfa, n-am nici un respect pentru justitie. Eu ii mutilez pe oameni, dar nu-i ucid. Le rup inimile si le ruinez viata. Sunt vicleana, rautacioasa si cresc in putere cu varsta. Cu cat vorbesc mai mult, cu atat sunt tot mai crezuta. Victimile mele sunt fara ajutor, nu se pot proteja impotriva mea, caci eu n-am nume si nici fata.

Cu cat se incearca mai mult sa ma dea cineva jos, cu atat devin mai inselatoare. N-am nici un prieten. De-ndata ce defaimez reputatia cuiva, niciodata nu va mai fi aceeasi ca mai
inainte. Eu rastorn guverne si ruinez casatorii, distrug carierele oamenilor si aduc
nopti albe, dureri de inima si indigestie. Fac pe oamenii nevinovati sa planga pe pernele lor. Numele meu e dispretuit, toti ma numesc Barfa. Eu produc senzatie, dar si dureri de cap.

Inainte de a repeta o stire, intreaba-te:
- Este adevarata?
- Este nevatamatoare?
- Este necesara?
Daca nu e, n-o spune! "

Autor necunoscut
***


De ce bârfim?
a) Din invidie - invidia este probabil motivul din spatele bârfei. Suntem invidiosi ca cineva are o casa mai frumoasa, masina mai buna, copii mai cuminti, pentru ca acea persoana canta mai bine, predica mai bine, sau are o slujba mai buna. Din invidie contemporanii lui Ieremia au început sa-l bârfeasca pe acesta.

„Atunci ei au zis: „Veniti, sa urzim rele (sa inventam acuzatii false) împotriva lui Ieremia! Caci doar nu va pieri Legea din lipsa de preoti, nici sfatul din lipsa de întelepti, nici cuvântul din lipsa de prooroci. Haide sa-l ucidem cu vorba, si sa nu luam seama la toate vorbirile lui!"
Jeremiah 18:18

b) Pentru a ne simti superiori - este asa de usor sa discreditam pe altii pentru a ne ridica pe noi însine. De multe ori pentru a ne scuza slabiciunile sau esecurile personale ne pomenim zicând „lasa ca nici el nu e mai bun." Un exemplu biblic gasim în cea de-a treia epistola a lui Ioan unde Diotref, dorind întâietatea bârfea pe Ioan si colaboratorii sai.Am scris ceva Bisericii, dar Diotref, caruia îi place sa aiba întâietatea între ei, nu vrea sa stie de noi. De aceea, când voi veni, îi voi aduce aminte de faptele pe care le face, caci ne cleveteste cu vorbe rele. (3 Ioan 1:9)
ADAUG:ORI JUSTIFICAREA TA IN FATA ALTCUIVA PRIN DIFERENTIERE FOLOSIND DEFAIMAREA PENTRU A PAREA MAI BUN/I

c) Din dorinta de acceptare - cand vrem neaparat sa intram într-un anumit grup, ne conformam acelui grup si astfelsubiectele de discutie ale acelui grup devin subiectele tale. De obicei se discuta despre cel ce tocmai a parasit grupul. Trebuie însa sa nu uitam ca acea persoana a parasit grupul pentru acelasi motiv pentru care tu esti acceptat în grup. În curând vei fi tinta bârfelor celor din grupul în care te-ai alaturat. Unii oameni pentru a fi acceptati ca prietenii cuiva vor fi gata sa divulge unele secrete, sau sa spuna neadevaruri despre un alt prieten: „O, daca ai stii ce a zis prietenul tau despre tine!" În Proverbe 16:27 gasim scris: „Omul stricat pregateste nenorocirea, si pe buzele lui este ca un foc aprins. Omul neastâmparat starneste certuri, si paratorul dezbina pe cei mai buni prieteni."

d) Din dorinta de a atrage atentia asupra noastra - cand stii un secret pe care nimeni nu-l stie si-l divulgi atragi atentia asupra ta - „oi fi eu mai neînsemnat, dar stiu multe!"

e) Din dorinta de razbunare - ai fost prieten cu cineva, totul a mers perfect pentru o vreme, ati avut atatea lucruri în comun...dar ceva s-a întâmplat si relatia s-a racit... Poate ti s-a parut ca acesta ti-a gresit si acum te-ai decis sa te razbuni. Astfel începi sa-l barfesti pe acela pe care poate l-ai lingusit atata vreme... Ce trist e ca în loc sa consideri acea prietenie o perioada binecuvantata în care te-ai bucurat de compania prietenilor tai, stergi cu buretele peste tot ceea ce a fost frumos si arunci o pata peste cei prin, si cu care Dumnezeu te-a binecuvantat.


Rev. Dr. Crinisor Stefan

***

Cineva spunea ca atunci cand barfesti, lovesti cu  sabia in trei inimi:
- in propria ta inima pt .ca te incarci cu un pacat
- in a celui cu care vorbesti pt. ca il "otravesti" si pe el
- in a celui pe care il barfesti, defaimandu-l.

 "Cine vorbeste in chip usuratic,raneste ca strapungerea unei sabii,dar limba inteleptilor aduce vindecare." Proverbe 12:18

***

Barfa ucide! Sa ne ajute Domnul sa infrangem ispita de a barfi, atunci cand ea apare.. 

Cata,

Un comentariu:

  1. Excelent articol!!!
    "Exista doua moduri de a te lauda:vorbind de bine despre tine si vorbindu-i de rau pe altii"
    Ca sa nu mai vorbim de ceea ce insasi Biblia mentioneaza,ca pentru fiecare cuvant al nostru in desart vom da socoteala in ziua judecatii...cuvantul e sacru oameni buni,el este spirit,iar spiritul poate fi creativ sau distructiv...deci sa avem grija cui slujim!

    RăspundețiȘtergere