Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 21 mai 2010

Putem noi suporta adevarul?


Nu multi pot suporta adevarul. Pe de o parte, noi pretindem adevarul in practic orice domeniu al vietilor noastre. De exemplu, pretindem adevarul din partea:
- celor dragi ( nimeni nu doreste minciuni din partea partenerului de viata sau din partea propriului copil )
- medicilor ( dorim prescrierea tratamentului adecvat si efectuarea procedurilor medicale corecte )
- agentilor de bursa ( pretindem sa ne spuna adevarul cu privire la companiile pe care ni le recomanda )
- tribunalelor ( vrem sa-i condamne doar pe cei cu adevarat vinovati )
- angajatorilor ( vrem sa ne spuna adevarul si sa ne plateasca corect )

Pretindem adevarul pentru aproape fiecare fateta a vietii care ne afecteaza banii, relatiile, siguranta sau sanatatea. Pe de alta parte, in ciuda pretentiilor noastre ferme in ce priveste adevarul din aceste domenii, multi dintre noi afirmam ca nu suntem interesati de adevar atunci cand este vorba de moralitate sau religie. De fapt, multi resping deschis ideea ca vreo religie este adevarata.

Asa cum suntem siguri ca ai remarcat deja. exista o contradictie enorma. De ce pretindem adevarul in toate domeniile cu exceptia moralitatii si religiei? De ce spunem: ,, Lucrul acesta este adevarat pentru tine, dar nu si pentru mine" , atunci cand vorbim despre moralitate sau religie, dar nu ne gandim niciodata la o astfel de absurditate atuni cand vorbim cu un agent de bursa despre banii nostri sau cu un doctor despre sanatatea noastra? Desi putini ar recunoaste lucrul acesta, respingerea adevarului religios si moral are adesea la baza motive mai degraba volitionale decat intelectuale - pur si simplu nu vrem sa fim considerati responsabili in fata vreunui standard moral sau a vreunei doctrine religioase. 

Poate ca Augustin a avut dreptate cand a afirmat ca noi iubim adevarul cand ne lumineaza, dar il uram cand ne condamna. Poate ca nu suntem in stare sa suportam adevarul!

- din cartea Nu am destula credinta ca sa fiu ateu -

Va urma ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu