Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 12 mai 2010

Cerceteaza si crede ..

Socrate a spus odata ca o viata nesupusa reflexiei nu merita traita. Noi credem ca o credinta nesupusa reflexiei nu merita crezuta. In plus, contrar opiniei populare, crestinii nu trebuie doar ,, sa creada si sa nu cerceteze ". Crestinilor li se porunceste sa stie ce cred si de ce cred lucrurile respective. Li se porunceste sa le raspunda acelora ce pun intrebari ( 1 Petru 3:15 ) si sa demoleze argumentele ce se ridica impotriva credintei crestine ( 2 Corinteni 10:4-5 ). Intrucat Dumnezeu este rational ( Isaia 1:18 ) si vrea ca noi sa ne folosim ratiunea, crestinii nu primesc niciun fel de premii pentru prostie.

Intrebare: ,, Daca crestinismul se sprijina pe asa de multe dovezi, de ce nu-l cred mai multi oameni? "
Raspuns: Desi noi credem ca dovezile pe care le vom prezenta in continuare arata dincolo de orice indoiala rezonabila ca Biblia este adevarata, oricate dovezi am aduce, ele nu pot obliga pe nimeni sa o creada. Credinta necesita nu doar consimtamantul mintii, ci si al vointei.

Problema nu e ca nu ar avea suficiente dovezi ca sa creada, ci mai degraba nu vor sa creada. Marele ateu Friedrich Nietzsche este un exemplu foarte bun al acestui tip de persoana. El a scris: ,, Daca cineva ni L-ar dovedi pe acest Dumnezeu al crestinilor, ar trebui sa fim inca si mai putini dispusi sa credem in El. " Este deci evident ca necredinta lui Nietzsche se baza si pe vointa lui, nu doar pe intelectul sau. 

Noi, oamenii, avem tendinta fatala de a incerca sa ajustam adevarul asa incat acesta sa se potrivesca dorintelor noastre in loc sa ne ajustam dorintele in conformitate cu adevarul. Sa nu uitam insa ca, asa cum a remarcat Mortimer Adler, concluziile noastre despre Dumnezeu influenteaza toate domeniile vietii noastre.


Intrebare: ,, Dar de ce ar vrea cineva ca crestinismul sa fie fals? De ce nu ar dori cineva darul gratuit al iertarii? 
Raspuns: Multi cred ca daca accepta adevarul crestinismului  vor trebui sa-si schimbe gandirea, prietenii, prioritatile, stilul de viata sau principiile morale, iar ei nu sunt gata sa renunte la controlul asupra propriilor vieti pentru a face respectivele schimbari.


Pune-ti urmatoarea intrebare: Daca cineva ti-ar da raspunsuri rezonabile la cele mai importante intrebari si obiectii pe care le ai cu privire la crestinism - rezonabile pana acolo incat crestinismul pare adevarat dincolo de orice indoiala rezonabila - ai deveni crestin? 

Una din frumusetile creatiei lui Dumnezeu este aceasta: daca nu doresti sa accepti crestinismul, esti liber sa-l respingi. Aceasta libertate de alegere - chiar si libertatea de a respinge adevarul - este ceea ce ne face sa fim creaturi morale si ne da posibilitatea sa ne alegem destinul final.

Intrebare: ,, Daca Dumnezeu exista de ce nu ni Se arata tuturor ca sa credem? "
Raspuns: Pentru a Se asigura ca alegerea noastra este cu adevarat libera, El ne aseaza intr-un mediu plin de dovezi ale existentei Lui, dar fara prezenta Lui directa - o prezenta atat de puternica incat ar inabusi libertatea noastra si astfel ne-ar anula posibilitatea de a-l respinge. Cu alte cuvinte, Dumnezeu a asigurat in viata aceasta suficiente dovezi pentru a convinge pe cine vrea sa creada, dar a lasat totodata si unele ambiguitati ca sa nu-l forteze pe cel ce nu vrea sa creada.


Va urma .. 

din cartea Nu am destula credinta ca sa fiu ateu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu