Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 30 aprilie 2010

Conduc toate religiile catre Dumnezeu? Ei bine .. nu!


In ciuda caracterului sau aparent convingator, pretentia ca religia e o simpla chestiune de credinta nu reprezinta nimic mai mult decat un mit modern - cu alta cuvinte nu este adevarata. Desi religia necesita desigur credinta, religia nu se limiteaza doar la credinta. Faptele sunt si ele esentiale pentru toate religiile, deoarece toate conceptiile religioase despre lumea si viata - inclusiv ateismul - emit pretentii de adevar si multe din aceste pretentii de adevar pot fi evaluate prin investigatie stiintifica si istorica.

De pilda, teistii ( crestinii, musulmanii, evreii ) afirma ca universul a avut un inceput, in timp ce mult atei si panteisti ( adeptii New Age, hindusii ) spun ca acesta nu a avut un inceput ( ca universul este etern ). Aceste enunturi sunt reciproc exclusive. Ele nu pot fi amandoua corecte. Daca investigam natura si istoria universului, putem ajunge la concluzia rezonabila ca o conceptie este corecta, iar celalalta gresita.

Pretinsa inviere a lui Cristos constituie un alt exemplu in acest sens. Crestinii pretind ca Isus a inviat din morti, in timp ce musulmanii afirma ca nici nu a murit. Iarasi, una din aceste conceptii este corecta, iar celalalta gresita. Cum putem sti care din ele este corecta? Evaluand fiecare din aceste pretentii de adevar conflictuale in lumina dovezilor istorice.

( cartea  Nu am destula credinta ca sa fiu ateu )
***

O buna parte din carte va trata si acest subiect. Un lucru este sigur: exista o singura cale catre Dumnezeu, nu mai multe. Nu toate religiile sunt adevarate, doar una singura. De ce este important sa stim asta? Ei bine, pentru ca destinul intregii omeniri depinde de acest lucru. Pe parcurs, din aproape in aproape, vom afla care este adevarul.

Cata,


Va urma ..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu